Non-technical Results
LID Subdivision

Construction  |  Post-construction

What happened in the LID subdivision as a result of construction?

Before construction, this area was an old gravel pit, with a wetland in one section. As construction of the new subdivision began, practices were utilized to keep as much stormwater runoff on the site as possible. Due to these efforts, the stormwater runoff volume per unit area from the site during construction was 29% less than what ran off the undeveloped site! Imagine that the runoff before construction is the small cylinder below (left). As a result of LID construction practices, the stormwater running off the site decreased to the size of the smaller cylinder!
  LID runoff before construction. LID runoff due to construction:
A 29% decrease!

Although there was a large decrease in stormwater runoff, the amount of some pollutants leaving the site did increase. Sediment and phosphorus increased, due to some large rain events that caused erosion in the grassed swales before they became established.

 



Overview | Timeline | BMP Tour | Results | Testimonials | Photo Gallery
Home | Publications | Contact Us | About Website | Glossary

© University of Connecticut | College of Agriculture and Natural Resources