Study Design Overview

The LID subdivision design was based on a Paired Watershed Approach: One watershed served as a control while the other was called a treatment watershed. The use of a control allows for statistical correction for year to year variations in weather. This page contains information about what a paired watershed approach is, as well as information about the project's control and treatment watersheds.

Learn About the Paired Watershed Approach

1. Automated Introduction to the Paired Watershed Approach for Jordan Cove (6:39 minutes. 2006. By Dr. Michael Dietz.)

This is a narrated video presentation designed to describe the paired watershed approach, and can be paused and started as desired.

NOTE: You need to have a copy of Flash Player installed on your computer to view this video. See the About Website section if you need to download a copy of Flash Player.


2. Paired Watershed Study Design Fact Sheet - 1993. Written by Dr. John C. Clausen and Dr. Jean Spooner, North Carolina State University, and reviewed by Steve Dressing, U.S. EPA.

The purpose of this fact sheet is to describe the paired watershed approach for conducting nonpoint source (NPS) water quality studies. The fact sheet describes the statistics used.

Learn About the Project's Control and Treatment Watersheds
The control watershed was an existing 14-acre residential watershed containing 43 lots built in the same general vicinity of the treatment watersheds in 1988. Stormwater runoff was monitored at the outflow of a stormwater pipe at the watershed outlet. This watershed allowed for researchers to factor out weather differences from year to year, when comparing data between the treatment and control subdivisions.
The traditional watershed (treatment) was five acres in size and contains 17 residential lots. This watershed was developed using standard zoning and construction practices. It is accessed by a 24 foot wide asphalt road with typical curb and gutter stormwater conveyance system.
The four acre LID watershed (treatment) now contains 12 lots. A host of LID practices/BMPs were used. A cluster approach was used to aggregate homes closer together, leaving more open space in the watershed. Shared driveway entrances reduced imperviousness. Lawn sizes were reduced and low-mow and no-mow areas were designated to reduce fertilizer and maintenance impacts. The access road is narrower (20 ft.) than typically allowed by ordinance and was constructed of interlocking concrete pavers that allow infiltration. Rain gardens were installed in each lot and a bioretention area in the cul-de-sac was installed.

Back to Top



Overview | Timeline | BMP Tour | Results | Testimonials | Photo Gallery
Home | Publications | Contact Us | About Website | Glossary

© University of Connecticut | College of Agriculture and Natural Resources