Subdivision Design Overview

The overall design goal for the LID subdivision was to use a cluster layout to reduce overall site imperviousness and preserve open space. In addition, stormwater infiltration was used wherever possible to preserve the predevelopment hydrologic function of the site. A number of waivers to the Waterford town subdivision regulations were required for local approval of this project. Waivers needed to be obtained for the following items:

Reduced Road Width
 
Click to enlarge photo.
The 28 foot minimum width requirement was waived for both the traditional and LID subdivisions, where road widths were reduced to 24 feet, and 20 feet, respectively. The reason for this change was to reduce the overall impervious footprint of the LID subdivision.
Elimination of Curb and Gutter

 

Click to enlarge photo.
The typical catch basins and concrete pipe stormwater conveyance system was waived to allow grassed swales in the LID subdivision. Grassed swales encourage local infiltration and recharge of groundwater.
Alternative Pavement Surface

 

Click to enlarge photo.
Ecostone® concrete block pavers were used in place of traditional asphalt. Porous surfaces provide for infiltration of stormwater runoff.
One-way Cul-de-sac with Depressed Bioretention Island
Click to enlarge photo.
The traditional paved 50 foot cul-de-sac was replaced with a one-way cul-de-sac with a bioretention area in the middle. The goals were to reduce the impervious footprint, and provide infiltration for excess runoff.
Cluster Design

 

Click to enlarge photo.

Houses were clustered together, which differs from traditional subdivision design. The cluster design allowed for different options in regards to lot lines and setbacks. These options include:

Zero lot line setback: Homes were put closer to property lines, so that other parts of the subdivision could be preserved in open space.

Reduced front setback: Homes were put closer to the road, which created more open land behind the house. A reduced front setback also reduced driveway length.

Shared Driveways

Click to enlarge photo.

Shared driveways reduce the overall impervious footprint of the subdivision.
Grassed Swales in the Town Right-of-way

Click to enlarge photo.

Grassed swales were permitted in the town right-of-way.
Elimination of Sidewalk
Click to enlarge photo. Sidewalks were eliminated to reduce the overall impervious footprint of the LID subdivision.


Overview | Timeline | BMP Tour | Results | Testimonials | Photo Gallery
Home | Publications | Contact Us | About Website | Glossary

© University of Connecticut | College of Agriculture and Natural Resources